Dobra włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film