Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.
Wino Słowacja
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.